Θρεπτική, Υγιεινή, Ασφαλής

Η Μαύρη Ευρωπαϊκή Σταφίδα (European Currants) είναι το φυσικό προϊόν που προκύπτει μετά την αποξήρανση των σταφυλιών της ελληνικής ποικιλίας αμπέλου Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα (Black Currants from Corinth) που έχει την επιστημονική ονομασία Vitis vinifera L. Το κύριο χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι οι πολύ ψιλές, απύρηνες ράγες. Η ιδιότητα αυτή κατατάσσει την κορινθιακή σταφίδα στις αγίγαρτες (seedless) και αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ποικιλιών σταφιδοποιίας, καθώς μόνο άλλες 1-2 ποικιλίες παρατηρούνται με το ίδιο χαρακτηριστικό. Το εξαίρετο άρωμα και η πλούσια γεύση της την τοποθετούν ως την κορυφαία των σταφίδων.

 • Η Κορινθιακή Σταφίδα αποτελεί σπουδαίο συστατικό στην μαγειρική, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, κ.α

 • Τα προϊόντα που παράγει η Π.Ε.Σ. είναι τα παρακάτω:

  • Κορινθιακή Σταφίδα "ΒΟΣΤΙΤΣΑ Π.Ο.Π."
  • Κορινθιακή Σταφίδα
  • Σουλτανίνα
  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
  • Εσπεριδοειδή (Λεμόνια, Πορτοκάλια)
  • Βιολογικά προϊόντα

about the product

Η Μαύρη Ευρωπαϊκή Σταφίδα (European Currants) είναι το φυσικό προϊόν που προκύπτει μετά την αποξήρανση των σταφυλιών της ελληνικής ποικιλίας αμπέλου Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα (Black Currants from Corinth) που έχει την επιστημονική ονομασία Vitis vinifera L.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι οι πολύ ψιλές, απύρηνες ράγες. Η ιδιότητα αυτή κατατάσσει την κορινθιακή σταφίδα στις αγίγαρτες (seedless) και αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ποικιλιών σταφιδοποιίας, καθώς μόνο άλλες 1-2 ποικιλίες παρατηρούνται με το ίδιο χαρακτηριστικό. Το εξαίρετο άρωμα και η πλούσια γεύση της την τοποθετούν ως την κορυφαία των σταφίδων.

Το προϊόν αυτό, ως τα αφυδατωμένα σταφύλια της ομώνυμης ποικιλίας, είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα συστατικά των νωπών σταφυλιών ,όπως είναι τα σάκχαρα, οι βιταμίνες ,τα μεταλλικά άλατα, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα αρώματα.

Γενικά, το προϊόν έχει εκτιμηθεί σαν ένα τέλειο φυσικό εναλλακτικό τρόφιμο και γλυκαντικό με εξαίρετη γεύση και αρώματα. Τα σάκχαρά της, που είναι  η φρουκτόζη (κυρίως) και η γλυκόζη είναι απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) και θεωρούνται πολύτιμη άμεση πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό (είναι τα σάκχαρα των φρούτων και του μελιού).

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Περιέχει επίσης υψηλά ποσοστά ασβεστίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και άλλων μεταλλικών  στοιχείων και βιταμινών. Είναι πολύ πλούσια  σε φυτικές ίνες, περιέχει αντιοξειδωτικά  (φλαβονοειδή,  ανθοκυανίνες  κ.ά.) και είναι απαλλαγμένη χοληστερόλης (cholesterol free) και νατρίου.

Η Κορινθιακή Σταφίδα (Currants) καταναλώνεται απευθείας ως σνακ ή χρησιμοποιείται ως συστατικό στην μαγειρική, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική κ.ά. διατηρώντας όλες τις θρεπτικές της ιδιότητες.

Η ανώτερη ποιότητα Κορινθιακής Σταφίδας (Currants) είναι η «ΒΟΣΤΙΤΣΑ», η οποία έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Προστασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1998.

Διαδικασία Παραγωγής

Η διαδικασία για την παραγωγή της σταφίδας είναι:

Τα σταφύλια συγκομίζονται προσεκτικά -μετά  την πλήρη ωρίμανσή τους στα αμπέλια- κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε  ανοιχτό περιβάλλον, κάτω από τον ήλιο ή κάτω από σκιά από 12 έως 20 ημέρες μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η αφυδάτωσή τους. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται φυσικά χωρίς τη χρήση  χημικών ουσιών. Πραγματοποιούνται μόνο συχνές παρεμβάσεις με τα χέρια για αλλαγή της πλευράς των σταφυλιών και την καλύτερη  τοποθέτησή  τους στο χώρο που εκτίθενται, ώστε να επιτυγχάνεται  ομοιόμορφη αφυδάτωση. Κατά μέσο όρο από 3-3,5 κιλά νωπά σταφύλια παίρνουμε 1 κιλό σταφίδας. Το προϊόν  αποθηκεύεται,  αφού  πριν έχουν απομακρυνθεί  όλα τα ξυλώδη  μέρη του, σε κατάλληλες αποθήκες που πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και υγιεινής.

Στα σύγχρονα εργοστάσια τυποποίησης σταφίδας, το προϊόν δέχεται σχολαστική επεξεργασία που περιλαμβάνει πλύσιμο με τρεχούμενο πόσιμο νερό, απομάκρυνση τραυματισμένων ή κούφιων ραγών και ξένων σωμάτων.

Το προϊόν περνά από πολλούς επανελέγχους ποιότητας,  συσκευάζεται στις επιθυμητές συσκευασίες και παραδίδεται στην κατανάλωση  φρέσκο, μαλακό με φωτεινή  ελκυστική  εμφάνιση και απόλυτα ασφαλές, χωρίς  την προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών.

Η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας (Currants) έχει ευδοκιμήσει στον ελλαδικό χώρο  και ειδικά  στα παράλια μέρη της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου και στα Ιόνια  νησιά, όπου οι  εδαφοκλιματικές  συνθήκες  με την επίδραση της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας  είναι ιδανικές για την παραγωγή ενός, αξεπέραστης ποιότητας, φυσικού προϊόντος.

 

Ιστορία

Η ύπαρξη της καλλιέργειας στην περιοχή της Βόρειας Πελοποννήσου αναφέρεται από τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Από τα μέσα του 16ου αιώνα παρατηρείται ευρεία επέκταση της καλλιέργειας στην Βόρεια Πελοπόννησο. Οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, και ιδίως της Βρετανίας, εκτιμούν την ιδιαίτερη διατροφική και γευστική αξία της Σταφίδας με αποτέλεσμα να υπάρχει ευρεία αύξηση της ζήτησης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η Κορινθιακή Σταφίδα (Currants) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα εξαγωγής από την Ελλάδα, κυρίως, προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα, η Κορινθιακή Σταφίδα (Currants) εξάγεται σχεδόν σε όλες της χώρες του κόσμου. Οι κύριες αγορές παραμένουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Αγγλία, Ολλανδία) αλλά και τρίτες χώρες όπως η Αυστραλία, οι Η.Π.Α. κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των Κανονισμών 3/2008 του Συμβουλίου και 501/2008 της Επιτροπής συγχρηματοδοτεί ολοκληρωμένα Προγράμματα Ενημέρωσης – Προώθησης γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) στα πλαίσια των παραπάνω Κανονισμών έτυχε έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιεί τριετές Πρόγραμμα ενημέρωσης-προώθησης Ευρωπαϊκής Κορινθιακής Σταφίδας (European Currants) σε Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ και Καναδά.


In the frame of the above Regulations, the Agricultural Cooperatives’ Union of Aeghion (P.E.S.) participates in a three-year EU Currants promotion Program for the markets of Russia, Ukraine, the USA and Canada.

Προϊόντα